La nova imatge de Sant Hipòlit

Benvolguts.

            La parròquia de Sant Hipòlit de Voltregà ha fet recentment una sèrie d’actuacions de gran envergadura que l’han ajudada a posar-se al dia pel que fa a l’adequació dels locals parroquials i de l’església, on la intervenció més important ha estat justament la rehabilitació del campanar i de les façanes de l’església parroquial, grans obres finalitzades pel setembre de 2004.

            Encara ens falta molta feina per fer i necessitem tots els ajuts possibles. Ara estem apuntant per realitzar la nova imatge escultòrica del patró Sant Hipòlit que, com vostè sap, va ser destruïda l’any 1936. A hores d’ara ja hem firmat un contracte de realització de la nova imatge que voldríem que fos a l’església cap a finals del present 2006, per cobrir el buit deixat ara fa més de 70 anys.

Aquí us presentem una imatge de la façana del temple parroquial de Sant Hipòlit de Voltregà, tal i com era l’any 1930, amb una ampliació del detall del sant. Cal saber que el cap d’aquesta imatge es conserva, per un atzar de la història, a la rectoria de Sant Hipòlit, però que no és aprofitable perquè no s’adiria amb les formes i estils actuals. Creiem que el més adequat seria poder realitzar una imatge nova, d’aproximadament d’2,20 m. d’alçada, tot fent una interpretació actual de la que hi havia hagut abans de la seva destrucció. Seria una bona oportunitat per fer una aportació important a l’escultura i a l’art religiós del segle XXI i entre tots nosaltres ho faríem possible. Comptem amb la vostra col·laboració.

            Ens voleu ajudar?

            A més, caldria comptar amb la desgravació fiscal del 35% per a empreses i d’un 25% per a particulars en els impostos, a partir de la vostra ajuda tant efectiva i que farà possible una realitat que fa 70 anys que s’espera. Quedo a la vostra disposició per a qualsevol informació o explicació i m’agradaria molt poder-nos entrevistar en algun moment.

El saludo molt atentament, en nom de tota la Parròquia.

Mn. Jordi Castellet i Sala   Tfn. 938570132 – 649284074          Email. Jordi.castellet@guifi.net

                Els nostres comptes          2040-0050-10-8000311437

                                                                2100-0421-18-0200138378

 

 

MODEL DEL NOU SANT HIPÒLIT PER L’ESCULTOR JORDÍ DÍEZ

 

 

Des del Nadal de 2005, disposem de la nova maqueta per a la imatge escultural de Sant Hipòlit que ha d’anar a la portada de l’església parroquial.

Donat que el procés de definició de la nova imatge ja està molt avançat, ara pertoca de triar el tipus de pedra a partir de la qual s’ha d’executar la imatge del sant.

Després d’una detallada recerca, vàrem adquirir, a principis d’any 2006, el bloc de pedra d’Alcobasa – Fàtima. Una calissa tupida i sense porus que ha de tenir una resistència incontestable a les condicions a les que s’ha de sotmetre l’escultura. D’aleshores ençà, l’artista centellenc, Jordi Díez, ja està treballant en el projecte i treient les tres tones que sobren al bloc de vuit per tal que en surti el Sant Hipòlit de nova factura que volem aportar al poble i a la parròquia, realitzant una innovació a l’art religiós del nostre segle XXI.

 

Tal i com està previst, creiem que, per finals d’enguany tindrem la nova imatge a punt de ser col·locada al seu lloc original. Aquest esdeveniment, segur, motivarà un bon motiu de festa per a totes les persones que estimem Sant Hipòlit de Voltregà.

PRESSUPOST:       30.000 €

 

+ treballs de grua, transport,

bastida, paleta,

il·luminació

difusió i celebració.  Aprox: 5.000 €

 

 

CONTINUAREM TREBALLANT PEL POBLE DE SANT HIPÒLIT


 

Prova visual de la maqueta de poliuretà a tamany natural

            Finalment fou el divendres 7 d’abril, per la tarda, en què un camió grua transportava el model de la imatge del sant fins a la plaça de l’església. La podem veure aquí a la dreta, al costat de l’escultor, en Jorge Díez, rumiant com havia d’anar la prova òptica.

            Podeu observar l’altura, en total 250 centímetres, al costat l’escultor, que sobrepassa els 180. Al darrere, dalt del camió, el braç que se li ha d’ajustar i un altre cap per a la imatge per a comprovar quina havia de ser la millor mida. Igualment la palma del martiri: en vigílies del Ram, s’adeia adaptar una palmó natural, així com també uns ribets de plàstic. Tots els complements que, finalment, seran esculpits en la pedra mateixa.

            A la base del sòcol, en Jorge hi va fer unes quantes marques per poder estudiar quina havia de ser la millor situació en relació al sòcol existent dalt de la fornícula reial i comprovar les millors proporcions per al què es necessita.

 

Les imatges parlen per si soles.

Amb l’ajut de la grua del camió i de la cistella d’en Joan Barniol, d’Instelec, per gentilesa de l’Ajuntament de Sant Hipòlit, vàrem procedir a situar el model de la nova imatge al seu lloc i comprovar i estudiar les proporcions.

 

Què, us agrada?

 

Un cop fetes les comprovacions, l’escultor s’ha posat a picar el bloc de pedra portat expressament d’Alcobasa, Portugal, d’un pes de 8 tones. Al final del procés, el sant ha de pesar a l’entorn de les 5 tones!

 

 

 

PROPOSTA DE L’ESCULTOR JORDI DÍEZ

            Des dels seus orígens, l’art ha estat una manifestació de la religiositat de l’home. Per això dir ‘art’ és dir ‘art sacre’.  Aquest lligam va assolir a la cultura europea, tant oriental com occidental, la seva màxima expressió durant el període medieval. I l’art romànic va ser, sobretot a occident, l’últim art abans de la separació entre l’art sacre i l’art profà.

            L’art romànic està concebut no per a ser observat per l’espectador, sinó perquè l’espectador sigui observat per l’art. D’aquí que hi hagi uns ulls desmesurats en la figura de Déu o del Crist o unes desproporcions que no es deuen tant al desconeixement de l’anatomia com a una recerca d’aquesta finalitat concreta.

            Una de les característiques fonamentals de l’art sacre és el hieratisme. En canvi, el virtuosisme de la forma i del moviment, si bé té uns valors artístics evidents, allunyen la persona i el seu esperit quan es troben a l’origen a l’art; és a dir, quan s’aplica un ‘art per l’art’, com a objectiu per a l’art sacre. El contrari a l’art sacre com a immersió de l’home en el seu contacte amb el diví, fou l’adveniment del jo i l’adveniment de l’individualisme.

            En el meu projecte, i en la meva obra en general, reprenc la tradició de l’art romànic, però sense ignorar tot l’esdevingut des de llavors a nivell artístic, plàstic i també cultural.

La nova proposta de imatge de Sant Hipòlit

            Per això proposo un Sant Hipòlit auster, sense manierismes d’excessiu moviment que distreguin de la seva missió sacra. És una obra que observa l’espectador i que li vol parlar amb el seu gest. Vegem-ho.

            Assenyala cap al cel amb la seva mà esquerra, on hi ha d’anar, en un futur l’atribut de la palma del martiri.

            Si bé conserva els seus atributs de soldat romà –amb la llança, les formacions pectorals i la capa que li cau pel darrera- apareix amb el cap descobert, en senyal de claredat d’idees, de ment oberta, no necessitant la protecció del casc guerrer, sinó que viu en la confiança que li dóna el Pare. Descalç, perquè expressa el signe de la pobresa i humilitat, en desinterès pels béns materials.

            Presenta fortalesa física, no tant pel seu historial èpic sinó per la força de la que l’ha investit l’Esperit Sant. El seu cap se situa just al centre de la part superior de la fornícula, decorada amb un ribet. Aquest acabat li confereix, de fet, l’aura de santedat que li correspon com a gran cristià que fou, intel·lectual i, alhora, sabent renunciar a temps als seus privilegis a favor del primat de l’Església romana.

            L’objectiu d’una obra d’art sacre és provocar en l’espectador un estat espiritual que l’apropi a Déu. Aquesta és la finalitat del meu projecte que, espero, us agradi.

 

 

 

PETICIÓ PER A EMPRESES

 

Benvolguts col·laboradors.


            Les presents línies són per agrair tot l’ajut donat fins al moment en la gran obra que s’ha dut a terme de rehabilitació i restauració del campanar i les façanes de l’església parroquial de Sant Hipòlit de Voltregà.

 

Des de la vostra empresa diviseu la silueta del campanar que us acompanya, especialment, quan es fa fosc, amb una il·luminació modèlica pel que fa a l’estil i a la nul·la contaminació lumínica; afavorint així un clima d’acolliment i de benestar per a tothom qui hi dirigeix la mirada a més dels beneficis declarats en bé de la natura i de l’ecosistema envoltant.

D’aquell gran treball, ens queda, avui, un deute que cal satisfer, així com també una propera despesa en ordre a la nova imatge de Sant Hipòlit que arriba aviat.

Ara ens posem novament en contacte amb vostès perquè, donat que ja fa dos anys i mig de la gran actuació sobre l’església, encara en falten d’altres que, no per menys espectaculars com fou aquella, són menys necessàries.

Properament ha d’arribar al nostre poble la imatge escultòrica monumental de Sant Hipòlit, és a dir, la imatge del patró que ha de presidir la fornícula reial de la façana principal de l’església parroquial. Una imatge que fa 70 que espera tornar al seu lloc i que nosaltres hem definit com la cirereta del pastís que falta a una llarga restauració.

Seguidament, però, caldrà atacar les teulades, més de 1.000 m2 que convé aïllar adequadament de les humitats per permetre una estanqueïtat adequada.

Un cop les teulades fetes, podrem enfocar de poder pintar l’interior de l’església, amb un to més càlid i acollidor que l’actual i que li ha de donar l’autèntica personalitat al temple de la nostra església i edifici emblemàtic com no n’hi ha al nostre voltant. Recordem, va ser declarat bé cultural d’interés local (BCIL) el passat 2004.

I encara, per coronar les millores, estem pensant en instal·lar un cancell de vidre que permeti tenir el temple obert durant tota la jornada per a la visita i la pregària, així com també procurar un tancament necessari que permeti una millor entrada de llum i un refús del fred o de el calor.

No pretenem fer-ho tot de cop, però sí que convé que comencem aviat a aquesta segona fase d’obres i millores i creiem que vosaltres hi podeu tenir un paper important.

No cal dir que la parròquia està disposada a col·laborar amb vosaltres, oferint-vos aquells serveis que cregueu necessaris: com pot ser la mateixa adequació de l’església situada en el recinte de l’activitat de la vostra empresa; o de mostrar-vos un tracte preferent en els vostres afers religiosos familiars, o qualsevol altre atenció que cregueu que us poguem dispensar.

Per això quedeu des d’ara convidats el dia de l’arribada i benedicció de la imatge, a càrrec del Sr. Bisbe, així com també per a la festa parroquial de la Trobada Comarcal de l’Hospitalitat de la Mare de Déu de Lurdes, el dia 11 de febrer proper. No cal dir que tindreu un lloc preferent en l’església així com també el dinar que ve a continuació en aquell dia. Només cal que ens digueu quantes places us hem de reservar.

Sabent que, de totes maneres, que el millor benefici que podreu treure de la vostra parròquia és justament la de la bona col·laboració, perquè ajudant l’Església al vostre poble, esteu ajudant l’Església de Jesucrist i ell us ho recompensarà de la millor manera possible.

 

 

 

 

TEMPORALITZACIÓ I PRESSUPOSTOS D’OBRES PROPERES

 

Deute actual de la parròquia a particulars (campanar: 63M€ + 21M€ imatge SH)      84M€

 

Teulada de l’església parroquial, per a l’estiu de 2007 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .  120M€     

 

Cancell de vidre, hivern 2008. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 42M€

 

Pintura de l’interior, estiu 2008 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .  100M€

 

Il·luminació 2ª fase hivern 2009 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 35M€

 

 

 

 

Esperant la vostra resposta, us saludo molt atentament i us desitjo feliç any 2007.

 

 

 

 

 

 

Mn. Jordi Castellet i Sala938570132 – 649284074

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Obres i millores. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s