BENEDICCIÓ DE LA NOVA IMATGE DE ST HIPÒLIT

BENEDICCIÓ DE LA NOVA IMATGE DE SANT HIPÒLIT

 

          La Parròquia de Sant Hipòlit de Voltregà es vestia de festa aquest dilluns 13 d’agost, dia de la Festa Major dedicat al seu patró, Sant Hipòlit, el qui fou soldat, gran escriptor, intel·lectual, sant i màrtir de l’Església del segle III allà a Roma, en temps de persecució de l’Imperi contra els cristians.

          Avui, en ple segle XXI, i amb l’intent de reparar els danys causats per la guerra espanyola, que va destruir bona part del llegat cultural, religiós i històric de les nostres terres, la nova escultura de Sant Hipòlit passava a ser, d’una obra d’art escultòrica, aportació a la història de l’art, a una imatge que fes pensar als fidels al patró de la vila voltreganesa que, de ben antic ja fou escollit per presidir aquest poble. Un sant que, d’altra banda, és també patró d’altres viles, la més important la Ciutat de Mèxic, però també Cocentaina, prop d’Alcoi; Tàmara, a Palència; o bé Sant Hipòlit de Salanques, a la Catalunya Nord i d’altres arreu del món.

 

Assistència.

          D’aquesta manera, més de tres-centes persones ompliren l’església parroquial voltreganesa per celebrar l’eucaristia, presidida pel Rector Mn. Jordi Castellet i concelebrada per nombrosos sacerdots relacionats amb el poble i la parròquia. Acompanyaven el Rector, els mossens batejats a la mateixa parròquia Josep Molist i Jaume Reixach; però també hi havia els sacerdots de les parròquies veïnes Felip Nadal, de Sant Boi de Lluçanès; Josep Casasses, de Santa Cecília de Voltregà; Carles Izquierdo, del Santuari de la Gleva; David Compte, delegat diocesà per la joventut; Xavier Coll, de Sant Quirze de Besora; Joan Raurell, arxiprest; Jacint Anglada, capellà de l’hospital Sant Jaume de Manlleu; Ramon Bescós, de l’Oratori de Sant Felip Neri de Vic; Joaquim Fàbregues, d’Hostalets de Balenyà; Llucià Pou, de la Prelatura de l’Opus Dei, a Girona.

          Un grup de vuit escolans ajudaren a la litúrgia, ben coordinats pel seminarista d’Oristà, Joan Vilaseca, i per la catequista corresponent, Irene Suñé. També cal destacar la participació i acompanyament del Cor Parroquial, un grup d’una dotzena de dones que prepararen la celebració a consciència, dirigides pel músis Sr. Lluís Pallerols; mentre la Sra. Núria Gallifa dirigia el poble i cantava de solista en algunes peces; així com el Mestre Sr. Josep Francàs interpretava solemnement i magistral l’orgue de l’església.

 

          Dins del conjunt del poble fidel, caldrà destacar la presència de tres regidors de l’Ajuntament de Sant Hipòlit, així com també els padrins de la festa, el Sr. Josep Castells i Sra. Mercè Soler; filla Mercè i gendre Jordi, que acompanyaren en tot moment la celebració, assistiren a la benedicció pròpiament dita, i fou el mateix Sr. Josep Castells qui proclamà la primera lectura, del llibre del Gènesi, que indicava com l’home ha estat fet a imatge i semblança de Déu. Per aquest motiu, l’Església catòlica s’atreveix a subratllar el culte a les imatges, justament perquè respon a la manera com Déu s’ha volgut revelar a l’home i comunicar-li la seva gràcia.

 

Curs de la celebració.

          La missa es desenvolupà, com de costum, això sí amb una tant més de solemnitat, corresponent a una merescuda Festa Major.

          En l’homilia, el Rector s’afanyà a glossar la figura de Sant Hipòlit, màrtir cristià, que en la seva tasca de soldat, conegué la fe, de predicació del mateix Sant Llorenç, capità de l’armada romana, així com fou d’ell qui rebé el baptisme de l’Església. Un cop Llorenç martiritzat, fou el prevere Justí qui li administrà l’eucaristia i, més enllà, segurament deixà l’ofici de soldat, i també el culte pagà.

          Es dedicà, sens dubte, a la vida de l’Església del segle III, vida difícil, de persecucions i controvèrsies, i deixà una notable obra escrita, la més notable la Tradició Apostòlica, d’on en surt la Pregària Eucarística II, la que més es llegeix i prega arreu del món, adonant-nos, d’aquesta manera, de tenir un sant universal com a patró de la parròquia i del poble i, més enllà, del Voltreganès.

          Al seu torn, fou perseguit i martiritzat per Deci, allà a l’entorn de l’any 135 i donà la seva vida, si a les mines de Sardenya, si esquarterat per dos cavalls, tal com el significat grec del seu nom donaria ‘Hipòlit, desllorigat per cavalls’. L’Església el té en gran apreci i, sense anar més lluny, se’n guarda una escultura, assegut i com a mestre intel·lectual, a l’entrada de la Biblioteca Vaticana, on consten escrites les seves obres que ha deixat per a la posteritat.

 

Benedicció de la nova imatge.

          Al final de la missa, els preveres concelebrants i els escolans es dirigiren fins al fons de l’església, on es pregà l’oració de benedicció i es procedí a encensar la nova imatge que serà col·locada a la fornícula reial de la façana principal pel mes d’octubre, després que el mes de setembre hi haurà una exposició en coordinació amb les Jornades Europees del Patrimoni; l’últim cap de setmana de setembre.

 

Dinar de germanor.

          La jornada conclogué amb la veneració de les relíquies, el repartiment de les estampes del sant, el cant dels goigs i la fruïció d’un piscolabis, servit a l’església mateix. Seguidament, un centenar de persones compartiren el dinar als menjadors de l’escola parroquial, amb una coordinació perfecta pels Srs. Xavier Juclà, Montserrat Colom i Irene Suñé, qui s’encarregaren que tot funcionés a les mil meravalles. El cantant Joan Usart, fill del poble, amenitzà l’encontre amb unes cançons de nostrada tradició.

          Finalment, la festa s’acomiadà als voltants de les sis de la tarda, després d’haver compartit unes bones estones de germanor i desitjant que l’any que ve, potser en plena elaboració de l’obra propera, la restauració de les teulades del temple parroquial, poguessin ser celebrades amb el mateix entusiasme. 

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Litúrgia i culte. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s