HOMILIA DE LA TRINITAT

 

L’evangeli: Jn 3,16-18.

16 Perquè tant va estimar Déu el món, que va donar el seu Fill unigènit perquè tot el qui creu en ell no es perdi, sinó que tingui la vida eterna. 17 Que Déu no va enviar el seu Fill al món per condemnar el món, sinó perquè el món sigui salvat per mitjà d’ell. 18 Qui creu en ell no és condemnat. Qui no hi creu ja és condemnat, perquè no ha cregut en el nom de l’unigènit Fill de Déu.

  • Diferència entre creure i no creure en Jesucrist.

  • El que creu no és condemnat, el qui no creu ja s’ha condemnat ara.

Quins són els valors de creure’s condemnat o no? Què significa això?

A quin grup pertanyem? Què n’és de la meva vida, de la dels meus?

L’HOMILIA 2005

Em preguntà una nena aquesta setmana: per què Déu és dolent?

Una nena de deu anys que no ha fet catequesi, que diu que els sants són déus i que no té punts de referència per a la visió religiosa de la vida. La seva pregunta, que em podia deixar descol·locat, venia d’aquest infant fill de Déu, que no ho sap, de fet.

“Dolent, per què dius que és dolent?”, li vaig dir jo.

“Per què s’enduu les persones, al cel, tal i com tu dius”, respongué.

No sé si ho he dit mai, jo això, potser li han dit que jo ho deia però haig de reconèixer que no és una expressió que jo faci servir amb normalitat.

Ràpidament, em va venir al cap el que diu Sant Pau a la carta als Romans on ve a explicar que “pel pecat entrà la mort en el món, i l’home paga el preu de la seva desobediència amb la mort, que l’arrenca del món”.

Al contrari, Déu ens estima molt i no ens deixa sols. No deixa que ens desesperem sinó que ens acompanya en totes les circumstàncies de la vida. A aquella nena, ningú no li ha dit que Déu vetlla per nosaltres des del cel i no deixa que ens passi res de mal.

Al nostre entendre, i des de la fe, fins i tot la mort ha perdut la seva força –‘oh mort, on és el teu agulló?’ també crida Sant Pau, perquè per a la persona que té fe, la mort ja no té força al damunt de l’home, sinó que veiem la mort com el traspàs a la casa del Pare, com tornar allí d’on hem vingut, a semblança de Jesucrist, que és allí d’on provenia, finalment, després de la seva vida entre nosaltres, de la seva Passió, Mort i Resurrecció.

Avui celebrem el diumenge de la Santíssima Trinitat. Nosaltres creiem en el Déu-Amor. Fins i tot Déu no s’ha volgut quedar sol sinó que ha volgut presentar-se a nosaltres formant una família: Pare, Fill i Esperit Sant. Un amor i una identitat que corre per la seva mateixa vida de Déu i que, per tant, ens arrossega també a nosaltres des del més profund de la nostra existència.

La Bona Notícia que avui anunciem és que Déu ens estima i ens ha creat per a la vida i no per a la mort. Cert que la vida és així, que la vida ens apareix com a injusta, com a dura, com a difícil… però no ens podem desesperar, perquè el nostre punt de referència és el Crist, aquell qui no tan sols ens ha dit el que hem de fer sinó que ho ha fet per a tots nosaltres.

En aquest punt, l’evangeli d’avui és molt explícit: “Els qui creuen en ell, no seran condemnats. Els qui no creuen, ja han estat condemnats, per no haver cregut en el nom del Fill únic de Déu”.

I no és viure ja ara en la condemna creure que la vida no té més sentit que el que li poguem donar en l’interior de l’existència terrenal?

I no és viure condemnat, pensar que no hi ha salvació i que la vida, més que un regal que cal guardar i cuidar, és més aviat una fatalitat i un càstig a la nostra persona?

Déu-nos-en-guard i que la Plena de Gràcia pregui sempre per nosaltres.

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Litúrgia i culte. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s