BEATS MARTIN, PARES DE STA TERESITA, A VIC

PARADA TÈCNICA DE LES RELÍQUIES DELS PARES DE TERESA DE LISIEUX

 

Tot un vespre d’espiritualitat carmelitana

            Fou aquest dilluns 19 i sense més avís, que el postulador de la causa de beatificació dels pares de Santa Teresina de l’Infant Jesús va demanar de poder aturar-se en el camí cap a Burgos, venint d’Itàlia, al monestir de Santa Teresa.

            D’aquesta manera, les relíquies dels recentment elevats als altars, pares de Santa Teresa de Lisieux, a la Normandia francesa, s’aturaren a la ciutat dels sants per un dia, i varen poder ser objecte de culte com a model de família cristiana.

 

Model de família cristiana

            El matrimoni Martin, Lluís i Cèlia, varen viure a Alençon, en aquesta regió nòrdica de França, a cavall entre el segle divuit i dinou. Cèlie, la mare, va morir quan Teresa, la més petita de les sis filles que varen tenir, havia complert els quatre anys. Totes les filles varen professar, totes sis, la vida religiosa, tres concretament al monestir de Lisieux on Teresa fou certament la més jove i la més petita. També fou la que morí abans, el 1897, als vint-i-tres anys, a causa d’una tubercolosi provocada pel seu delicat estat de salut.

            Com explicà l’actual postulador, el Pare carmelita Antonio Sangali, el matrimoni de Lluís i Cèlia Martin han estat beatificats pel papa Benet XVI ambdós alhora i no separadament, cadascú pel seu costat, sinó com a pares de família, donat que de la seva sang en nasqueren i educaren el nucli de les monges carmelitanes de Lisieux, les quals han estat també senyal de santedat.

            El P. Sangali, carmelita italià ell, explicava el model cristià de la família Martín, amb els dibuixos en relleu que decoren el sarcòfag on reposen les relíquies del matrimoni. Efectivament, en la cara posterior de la mateixa caixa es poden veure dues columnes que, en principi queden en l’aire. Aquestes columnes, segons el Pare Postulador, són els dos grans manaments de la Llei de Déu, és a dir, l’amor a Déu i l’amor als altres. Valors a l’entorn dels quals varen educar les seves filles i que varen donar tant de fruit.

            En aquest sentit, fou el Pare Provincial Carmelità del Santuari de Santa Teresina a Lleida, el P. Josep Castellà, qui explicava, en el transcurs de la missa, com el matrimoni Martin, després d’ajudar els pobres que arribaven a casa seva, després d’ajudar-los a rentar, alimentar-los i vestir-los, s’agenollaven davant d’aquella persona que havien assistit i li demanaven la benedicció. El sentit era, per als Martin, el d’aquelles paraules de l’Evangeli de Mateu al capítol vint-i-cinc: ‘tot allò que fèieu a un d’aquests, per petit que fos, a mi m’ho fèieu’. Així, doncs, per als Martin es tractava realment de viure la identitat de Crist en la persona dels pobres, tal i com demostraven amb la seva cura als més desprovistos, persona Christi.

            D’altra banda, el P. Sangali remarcava als més joves presents a l’església de Santa Teresa de Vic, plena de gom a gom com en les grans ocasions, que el matrimoni Martin era un model per a la família cristiana en tots els aspectes: des del noviatge, passant per l’amor conjugal, arribant a la procreació dels fills i a la seva educació, al seu acompanyament en la descoberta de llur vocació, també acompanyant-los i acceptant-los en els esdevenidors de la vida mateixa, incloent fins i tot la pròpia mort, com passà en el cas de Teresa.

 

Caràcter carmelità

            Com a anècdota que ens va emocionar a tots els allà presents, explicarem que la Mari Cruz de Torelló va demanar al Pare Sangali un favor, al peu del presbiteri, un cop acabada la missa i un cop tothom ja començava a desfilar per tornar a casa. Es tractava del seu fill Agustí, que es troba ingressat per un problema de salut al mateix hospital general de Vic. La Mari Cruz, preocupada com està pel seu fill, li demanava al Pare Sangali que li beneís el seu fill perquè els beats Martin intercedissin per ell en aquest afer de salut.

            Aleshores Sangali prengué la foto de l’Agustí als seus dits i la va passar en contacte primer per damunt del sarcòfag. Seguidament, i demanant l’assentiment de la mare, va buscar l’escletxa d’entrada a l’interior de la caixa de coure i gairebé va ficar tota la fotografia del noi dins del reliquiari fins que, amb un ímpetu italià, va deixar caure la foto a l’interior provocant una esgarrifança d’emoció a tots els allà presents, començant per la mare mateix que va veure com la presència i el record del seu fill malalt estaria en companyia dels beats Martin. Va ser un moment molt especial.

 

Viatge de les relíquies.

            Després de la seva beatificació a Roma, les relíquies dels Martin, han viatjat fins al sud d’Itàlia i fins Albània. Aquest viatge, que ja ha durat tres mesos, ha continuat cap a Espanya, fent una parada tècnica a Vic, com dèiem, aquest dilluns 19 de gener. Fou aquí on les relíquies varen tenir culte públic durant tota la tarda i vespre, acabant amb la missa concelebrada per una dotzena de preveres de la mateixa diòcesi, també carmelitans, també de Barcelona especialment, i fou aquí que la gent acudí en aquesta ocasió omplint la gran església del convent de Santa Teresa, en una notícia improvisada, i que només fou anunciada pel boca orella popular.

            La resposta fou massiva i carregada d’emoció, pregària i espiritualitat.

            Moltes gràcies, deixem, al P. Sangali i també al P. Simeon de la Sagrada Família, carmelita de Burgos, i postulador de la causa de beatificació en bona part del procés, que tindrà com a regal sorpresa la visita dels seus encausats ja ara gaudint del reconeixement de l’Església en la beatificació del matrimoni Martin.

 

 

 

Fotos i crònica: JCS.

. Vista general de l’assistència a l’església.

. El reliquiari dels Beats Martin.

 

Més fotos de descàrrega gratuïta a la web: voltreganord.spaces.live.com

 

 

 

 

 

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Espiritualitat. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s