REBEM AMB DEVOCIÓ L’EUCARISTIA

HOMILIA DEL DIJOUS SANT ’09

 

            Comencem, amb aquesta diada de la Commemoració de la Cena del Senyor, el Tridu Pasqual, que és, ni més ni menys, que el nucli fonamental i creient de la vida cristiana que s’ha de desenvolupar i créixer durant tota la resta de l’any.

Ens diu el Sant Pare (audiència del dimecres, 08/04/09):

            ‘L’Església celebra en la institució de l’Eucaristia, el Sacerdoci ministerial i el Manament nou de la caritat, deixat per Jesús als seus deixebles.

            El Dijous Sant és, per tant, una renovada invitació a donar gràcies a Déu pel gran do de l’Eucaristia, que cal acollir amb devoció i adorar amb fe viva’.

            Ens hem aplegat aquí, en aquest començament del Tridu Pasqual, per celebrar justament el que és propi dels cristians: se’ns anticipa la Passió de Crist, que comença ja aquest vespre, quan després del Sopar Pasqual, se’n varen anar a l’hort de les oliveres i allí va ser pres per la traïció d’un dels seus.

            Precisament, un artista del nostre entorn Voltreganès ha regalat a la parròquia de Sant Hipòlit aquest quadre tridimensional on l’autor ha imprès, perfectament crec jo, el Misteri de la Cena eucarística.

            ‘Consumatus est’ l’ha intitulat en Ton Quatre. En ell podem veure el Pare, el Fill i l’Esperit Sant, sempre en imatges i en un moviment que va de dins cap enfora i d’enfora cap endins, de dalt a baix i de baix a dalt, integrant l’espectador, en aquest cas el creient, en el moviment de salvació que Déu vol per a la seva humanitat.

            Déu que es troba en plena comunió amb el Crist, que ha instituït el sagrament del memorial del Dijous Sant, de quina manera les presses d’un àpat que es veu amenaçat pels esdeveniments, fa que la copa es quedi bolcada i mulli les estovalles, de quina manera el pa compartit, encetat, menjat, es converteix en el Cos de Crist que donarà la seva vida a la creu.

            De quina manera es fa signe i sagrament el sacrifici de Jesús a la creu per tots els qui creguin en ell.De quina manera, aquell acte, present en la història dels homes, es fa també realitat en nosaltres per la comunió amb el seu cos i la seva sang, tal i com ho celebrem aquest vespre.

            De quina manera, aquell acte, distant de nosaltres pràcticament dos mil anys, es converteix en present i actuant en la nostra vida per l’actualització de la passió de Crist en la nostra vida, i de quina manera nosaltres ressuscitem amb Crist cada vegada que rebem el Senyor sagramentat.

 

Ahir mateix ho dèiem amb uns pares i padrins que preparen el baptisme del fill, del fillol:

            La vida cristiana no es pot resumir en la consecució d’uns moments estelars, puntuals, sagramentals, on sí, vivim amb molta alegria i intensitat aquell moment, però després no tingui una relació amb la nostra vida quotidiana.

            Al contrari, és justament per la pràctica i freqüentació dels sagraments de l’Església, sense dubte, que entrem, més ben dit, Déu ens fa entrar, en el Misteri de la Salvació que ens ha atorgat en Jesucrist mateix.

            Per això, i per la fe posada en la Passió, Mort i Resurrecció de Crist, som integrats en la seva Salvació i Déu actua en nosaltres, fent-nos participar també de la Salvació que Jesús ens ha merescut per la seva Passió i Mort en Creu. Ell que, essent lliure de pecat, va sofrir per nosaltres, de forma avançada, les conseqüències del pecat, del mal i de la mort perquè aquests enemics de la raça humana ja no fossin mortífers per a nosaltres, sinó que fossin l’enemic, això sí, que podem destruir amb l’ajut de la gràcia de Déu, feta present i actuant en els misteris eucarístics.

 

Els actes de la celebració d’avui són:

La litúrgia de la Paraula, que es clou amb l’homilia.

El sagramental del Rentament dels peus, on el sacerdot que presideix aquestes parròquies en la Caritat, en persona de Jesucrist, farà el signe del rentament del peus, la feina deixada als esclaus, per significar que és la persona de Jesucrist la que renta els pecats de la raça humana i es posa al servei dels altres. ‘No he vingut a ser servit, sinó a servir’, diu el Senyor.

La Pregària dels fidels i la Col·lecta a favor de l’Acció de Caritat de les nostres parròquies.

La litúrgia de l’Eucaristia, amb un plus de solemnitat, si pot ser, per tal d’indicar el nostre culte a Jesucrist, que es fa present entre nosaltres, una vegada més, amb el seu Cos i la seva Sang, per a convertir-se, també una vegada més, en veritable aliment dels seus amics, perquè nosaltres fem allò que ell ens mana.

Finalment, hi haurà la processó de tots els fidels fins a la Capella del Santíssim, on començarà la vetlla de pregària davant de Nostre Senyor Sagramentat, significant així aquella adoració que devem al Senyor, pel fet que en ell reconeixem Déu i ens dóna la seva vida.

 

Aquella adoració que perpetuem al llarg de l’any davant del Santíssim, ara que en tenim l’oratori al nou cancell de la parroquial de Sant Hipòlit, constituint una de les poques esglésies en tot el Bisbat que té aquest servei d’oració perpètua obert gairebé dotze hores al dia

 

Aquella adoració que celebrarem d’una manera especial i intensa en el dia de Corpus, cap allà al 14 de juny i on aplegarem les nostres forces per donar a Jesucrist sagramentat el nostre millor honor i glòria, mostrant-lo a la nostra població per tal de recordar-nos a nosaltres mateixos que només hi ha un únic Senyor, aquell que esperem que ha de clausurar la nostra història.

            Serà també un acte d’adoració, el que preparem per al vespre del 20 de juny, quan el Sr. Bisbe presidirà l’Encontre diocesà de la Vetlla de les Espigues, on centrarem la nostra atenció novament en l’Eucaristia, i li dedicarem la nostra oració i el nostre amor. Tota la parròquia ens bolcarem en la preparació d’aquest dia tan important.

 

            Estimats avui Jesús es posa al nostre abast, una vegada més, però molt més intensament que fins i tot un altre diumenge. Avui celebrem la institució de l’Eucaristia: la genialitat que va tenir Jesús per preanunciar la seva Passió i deixar-nos el memorial del seu lliurament per tots nosaltres.

            Ens posarem a l’escolta, aquests dies, i mirarem de fer tota la companyia necessària al Senyor, que ens ha donat la vida.

            És precisament prop de Jesús sagramentat on trobem la nostra pau i la nostra alegria, perquè sabem que Ell ens estima i, a prop seu, res no hem de témer, justament perquè vol el nostre bé.

            Ens posarem, doncs, al seu abast proper, i li demanarem que ens ajudi a comprendre els seus camins, perquè aquest Dijous Sant signifiqui, per a nosaltres, la real descoberta de la presència real del Crist enmig del món, al que deixem el nostre cos perquè el converteixi, realment, en el seu propi Cos ressuscitat.

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s