JORNADA SACERDOTAL DIOCESANA JUNY 09

Jornada sacerdotal diocesana al Bisbat de Vic

Presentat el nou catecisme per a la iniciació cristiana infantil

 

            Amb gran goig i devoció, un centenar de sacerdots del Bisbat de Vic varen acudir a la crida que féu el nostre prelat, Mons. Romà Casanova i Casanova, per aquest proppassat dilluns 8 de juny, l’endemà de la Festa de la Trinitat.

            El motiu de l’encontre, i com molt bé remarcà el Sr. Bisbe, fou el de reforçar lligams i relacions entre els preveres que, immersos com estan en les tasques pastorals, a voltes resulta que falta l’ocasió per a la trobada formativa i festiva que es propicia a l’entorn del Bisbe.

            L’ocasió es prestà per tal que la Delegació Diocesana de Catequesi, encapçalada per Mn. J.Antoni Castillo, pogués presentar el nou catecisme per a la iniciació cristiana dels infants.

            La ponència central la dugué a terme el Secretari de la Comissió per a la Catequesi de la Conferència Episcopal, D. Juan Ignacio Rodríguez Trillo, qui desenvolupà la temàtica central de la trobada de formació, al migdia a la sala d’actes del Seminari Diocesà.

            Val a dir que estava anunciada la presència del Sr. Bisbe de Tortosa i President d’aquesta Comissió de Catequesi de la Conferència Episcopal. A última hora, però, ell mateix convingué d’enviar un digne substitut a aquesta presentació, donat que es trobava indisposat a causa d’una intervenció mèdica. Des d’aquestes humils línies li desitgem la seva prompta recuperació.

 

Un catecisme en continuïtat i complementari dels anteriors.

            El que primer remarquen els quins han estat en la fabricació i gestació d’aquest nou catecisme, que d’altra banda també ja s’ha presentat en les altres diòcesis amb seu a Catalunya, és que es tracta d’un material didàctic en continuïtat amb els existents en l’actualitat, a més de trobar-se en sintonia amb els anteriors. En efecte, les Esglésies de Catalunya han estat sempre pioneres en l’elaboració i treball de catequesi amb els infants. Més recentment han estat els llibres de l’Amb nosaltres, els quins han realitzat aquesta funció d’aproximació i anunci de la fe a les famílies més joves de les nostres comunitats.

            Ara tocava una renovació, certament. Uns materials que es presenten alhora que molt complerts, també sòlids i atractius per als nens i nenes que les famílies porten a les parròquies per a la seva preparació a l’hora de rebre els sagraments, notablement el de l’eucaristia i, encara més, el de la primera eucaristia.

            D.J.I.Rodríguez Trillo ens va remarcar que es tractava de respondre a la renovació teològica del moment, fruit dels canvis socials i culturals, que també convé tenir en compte, així com també donar forma al contingut anunciat, des del 1992, amb l’arribada del Nou Catecisme de l’Església Catòlica i el seu Compendi, uns anys més tard.

            D. Trillo ens feia adonar que fou el Papa Joan Pau II qui encarregà al cardenal Ratzinger la confecció d’un Compendi de la Fe, sorgit del Catecisme del 92. Aleshores s’esdevingué el relleu en el papat i ha estat el mateix Papa Benet XVI qui presentà el Compendi, com tots recordarem. D’aquesta manera queda encara més clara la intensitat del treball, de la voluntat i de l’acció de l’Esperit Sant que continua treballant, ininterrompudament, en la Veritable Església del seu Fill Jesucrist.

 

Estructura molt sòlida i amb uns materials addicionals que prometen molt.

            En efecte, el nou catecisme, de tapa dura i amb gran i reeixida presentació ja està editat en aquests començaments de juny de 2009 i es troba en premsa, a les mateixes gràfiques Diac del Seminari de Vic, això és sota la mateixa sala d’actes on es donava la conferència.

            Així com hi haurà un sol catecisme per als dos anys de catequesi dels infants, hi haurà dos Quaderns d’activitats que els mateixos infants treballaran de forma interactiva i la Guia del catequista, que ha d’acompanyar aquells que reben aquest encàrrec de part de l’Església.

            44 temes organitzats en deu nuclis temàtics a més de dos apartats finals: les fórmules de fe en forma de 86 preguntes i respostes, de manera a recuperar la forma clàssica de la catequesi. Així el nou catecisme també intensifica la intenció sobre la memorització de continguts.

            El mateix Papa Benet XVI responia que, si bé no es tracta únicament de memoritzar una sèrie de conceptes, sí que és veritat que la catequesi tampoc no és una classe teòrica sinó un diàleg, una trobada formativa de l’esperit del catequitzant a partir de la trobada entre l’alumne i el mestre, en quan a diàleg, es transmeten els coneixements entre l’un i l’altre.

 

Un organisme viu que porta a la celebració de la fe.

            De fet, i com a resposta a les expectatives generades per la societat actual, convé que es vegi com el catecisme accentua aquest diàleg per arribar al coneixement de Jesús, el Senyor, que ha donat la vida per nosaltres els homes i a través del qual rebem, per la gràcia de la Resurrecció, el perdó i la pau de l’Església.

            Per això, tota catequesi, avui més que mai, ha de dur a la celebració de la fe, insistint molt en aquest objectiu, ja que la catequesi és un organisme viu, que té la seva pròpia evolució interna, i a través de la transmissió i el treball del catequista, qui té una gran responsabilitat, i alhora llibertat en aquest treball de Gràcia, portar el catequitzant fins a l’altar del Crist.

            És aquest, sens dubte, un dels eixos vertebradors de tota catequesi, amb més accent avui en dia: creure el misteri de la fe, comprendre’l per a celebrar-lo i viure’l en la vida quotidiana. És en aquesta vida de cada dia on Déu espera els seus fills per a dur-los pel camí de la veritat i de la santedat.

 

El missatge fonamental: ser cristià és estimar Jesús.

            Remarcava D.Trillo que convé que tot procés catequètic condueixi l’infant a descobrir que el Déu creador és el mateix que s’ha encarnat en Jesucrist, el qual ha donat la vida per nosaltres els homes, fins i tot quan encara érem pecadors.

            Així, en efecte, l’objectiu de la catequesi s’encamina indefectiblement a la celebració del diumenge i de l’eucaristia. Podríem dir que quan aquest objectiu no s’aconsegueix, s’està perdent una part substancial del contingut catequètic que posa en escac el treball mateix de l’Església, encarregada de la transmissió de la fe.

 

I Jornada Sacerdotal

            La trobada continuà amb la celebració de l’eucaristia, que presidí el bisbe titular de la diòcesi, no sense abans comunicar-nos diversos anuncis.

            El primer fou una notícia relacionada amb el delicat estat de salut del bisbe emèrit, que en aquestes últimes setmanes ha estat a l’hospital, internat a causa d’insuficiències pulmonars i cardíaques. Sembla, però, que evolucionava favorablement. L’encomanaríem a la pregària.

            El segon, el Sr. Bisbe anuncià el nomenament del flamant nou Vicari General de la Diòcesi, el Lc. Mn. David Compte i Verdaguer, fins ara Rector de Sant Joan de les Abadesses i Delegat de Joventut, entre d’altres tasques. Adjuntem el comunicat oficial que ha realitzat el Bisbat de Vic.

            El tercer, s’anunciaren les jornades de formació de l’estiu per al clergat i laics, així com també els Exercicis espirituals per a preveres, al setembre.

 

            Es continuà amb la missa i el dinar, moments que recullen les fotografies que adjuntem. 

 

 

 

 

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Diòcesi de Vic. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s