LA FE, DO DE DÉU, QUE ENS SALVA

                Proposo avui que ens fixem en l’evangeli de la guarició de Bartimeu (Mc 10,46-52), que ens situa en el camí que Jesús fa, des de Galilea, passant per Jericó i dirigint-se a Jerusalem. Al llarg d’aquesta ruta es troba i crida els que seran els seus apòstols i deixebles. Avui se’ns relata la trobada de Jesús amb Bartimeu, o Bartomeu, com nosaltres el coneixem.

                El seu nom Bar – Timeu, significaria el ‘fill del temor’, del temor de Déu, és clar. I és que amb Déu convé, no tenir-li por, que seria una mala traducció, sinó respecte, com tenim per una persona més gran, pels pares o pels avis, com ens parla el quart manament ‘honraràs pare i mare’, és a dir, que els estimaràs i els respectaràs. Igualment fem amb Déu.

                Per tant, si a la Bíblia el nom sí que fa la cosa; el nom, sobretot, identifica i ens parla de cada persona tal com és. Bartimeu és algú que tem Déu, que hi té una bona relació, la millor que es pugui tenir i, per tant, està ja molt a prop de Jesús, ell que és la llum del món.

                Així, si de cop i volta se’ns presenta una persona espiritualment bona, materialment no és gaire ningú: ‘és cec i captaire’, per tant és dependent de totes totes; necessita completament els altres per viure i no té gens d’autonomia, fins i tot, com veiem, la gent es permet el luxe de reprimir-lo, d’escridassar-lo o de fer-lo callar: ‘tothom el renyava perquè callés’, com es fa amb un infant que no se sap comportar.

                Però Jesús ho ha dit ben clar: ‘si no us feu com els infants, no entrareu al Regne de Déu’, i és així que Bartimeu és un infant espiritual, dependent totalment, no tant ja dels altres, sinó de Déu i, per tant, està a punt per a rebre Jesús. La terra bona ha estat preparada perquè s’hi sembri la llavor de la Paraula de Déu.

 

                Bartimeu, el cec i captaire, té un do que el fa sobreposar-se a totes les dificultats. Ell és el qui veu Jesús en la seva veritable identitat: ‘Fill de David, apiada’t de mi’. És l’únic que veu Jesús com a Messies, l’Ungit i Salvador d’Israel, que s’encamina a Jerusalem. De fet, en el seguit de l’Evangeli veurem com entra aclamat el diumenge de rams a la ciutat santa.

                El cec hi veu millor que ningú. Per què? Doncs per què té fe, i això l’ajudarà a superar totes les dificultats, l’oposició dels deixebles i la marginació ‘estava assegut vora el camí’, és a dir al marge, i reincorporar-se.

                Captaire com és, sap demanar: ‘apiada’t de mi’ o ‘feu que hi vegi’. S’adreça amb confiança a aquell que sap que és la seva salvació, i vencerà tots els obstacles per trobar-se amb el Senyor. D’alguna manera, podem dir que Bartimeu ha nascut per a trobar-se amb Jesús, i aquesta trobada, ell, l’aprofitarà per obrir el camí de la seva salvació.

 

I nosaltres, què?

                Si Bartimeu és l’indigent que es fa sentir per Jesús, nosaltres som capaços de fer-nos fer sentir pel Senyor?

                Estic joiós de la meva trobada amb ell i reconec que ser el seu deixeble m’ha convertit en una persona lliure i feliç, malgrat els entrebancs i dificultats?

                I, abans que tot això, de fet, quin dia em vaig trobar jo amb el Senyor?

                ¿Quin dia el vaig descobrir i se’m va fer present a la meva vida, no ja com una rutina, un costum, una pietat heretada, sinó com a una descoberta que jo he fet en la meva vida i que m’ha canviat totalment?

                Bartimeu és el model de creient i de deixeble de Jesús per a totes les èpoques. Avui també per a nosaltres, dos mil anys després d’aquella anècdota. I si ho és, serà perquè ell ha cregut sense haver vist, perquè els ulls de la fe han vist més enllà dels ulls del cos, i aquesta possibilitat li obrí les portes de la vida autèntica i eterna.

                Com li demano la fe a Jesucrist? I si crec que no en tinc, li’n demano més: ‘senyor feu que hi vegi, que tingui fe, que us sàpiga trobar, que us sàpiga identificar en els altres’.

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s