REBRE LA COMUNIÓ. QUI, COM, ON, QUAN, PER QUÈ?

Sobre la comunió: qui pot combregar i en quines condicions.

            L’Evangeli de l’home ric és el que el Compendi (Cm) del Catecisme de l’Església Catòlica (CEC) ha triat per a definir quins són els pecats mortals.

 

CEC 1857. Perquè un pecat sigui mortal s’han de complir alhora tres condicions: ‘és pecat mortal tot pecat que té per objecte una matèria greu i es comet amb plena consciència i amb propòsit deliberat’.

 

CEC 1858. La matèria greu és precisada pels deu manaments, segons la resposta de Jesús al jove ric

 

            Igualment, el Cm explica que tot cristià està cridat a combregar de l’eucaristia, el sagrament excel·lent de la comunió amb Déu, excepte els que es troben en pecat mortal.

            Aleshores, hem de veure de quina manera el Cm ens convida a combregar sempre, excepte, únicament si ens trobem en pecat mortal, és a dir: “No matis, no cometis adulteri, no robis, no declaris en fals contra un altre, no facis cap frau, honra el pare i la mare” (Mc 10,19).

            Aquests, i no uns altres o uns que a mi em puguin semblar, són els pecats mortals que m’impedeixen d’estar en comunió i, per tant, de rebre l’eucaristia, mentre no rebi el perdó dels pecats en el sagrament de la confessió, penitència, reconciliació.

            També vegem que no és correcte dir que un s’ha de confessar sempre abans de rebre la comunió. Aquesta és una pràctica antiga que actualment l’Església no exigeix. Al contrari, el Cm diu que el cristià ha d’acudir com a mínim una vegada l’any a rebre el sagrament de la penitència

 

Cm 305. Quan hi ha obligació de confessar els pecats greus?

         Tot fidel, un cop arribat a l’edat de la raó, té l’obligació de confessar els seus pecats greus almenys un cop l’any, i de tota manera abans de rebre la Sagrada Comunió.

            Per tant, diguem igualment que no es tracta d’un afany inquisidor de part dels ministres, sinó del servei sacramental de la Gràcia que es dispensa als fidels que volen viure en comunió.

 

Cm 306. Per què les pecats venials poden ser també objecte de confessió sacramental.

         La confessió dels pecats venials és vivament recomanada per l’Església, encara que no sigui estrictament necessària, perquè ens ajuda a formar-nos una recta consciència i a lluitar contra les males inclinacions, a deixar-nos guiar per Crist i a progressar en la vida de l’Esperit.

 

Cm 289. Quan obliga l’Església a participar en la santa Missa?

         L’Església obliga els fidels a participar en la santa Missa cada diumenge i en les festes de precepte, i recomana de participar-hi també els altres dies.

Cm 290. Quan s’ha de rebre la sagrada Comunió?

         L’Església recomana als fidels que participen en la santa Missa que rebin amb les degudes disposicions també la sagrada Comunió, i en prescriu l’obligació almenys per Pasqua.

            Vegem, per tant, que es pot rebre la Comunió quan participem a la Missa, fins i tot si en un mateix dia som a dues o tres de distintes, mentre hi participem de forma entera. No està permès, al contrari, és a dir, arribar només a l’hora de la Comunió si no s’ha participat enterament de la celebració eucarística.

 

Cm 291. Què es necessita per a rebre la sagrada Comunió?

         Per a rebre la sagrada Comunió s’ha d’estar plenament incorporat a l’Església catòlica i trobar-se en estat de gràcia, és a dir, sense consciència de pecat mortal.

         Qui és conscient d’haver comès un pecat greu ha de rebre el Sagrament d ela Reconciliació abans d’accedir a la Comunió.

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Litúrgia i culte. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s