EL MÓN S’ACABA PERÒ S’ACABA BÉ

            No hi ha res a fer. Cada vegada que comencem amb aquesta frase, continua el títol d’aquell programa de la ràdio que es va fer famós ara ja fa uns anys.

            Sí, certament que el món s’acaba, cada dia per a l’un o l’altre, però també s’acaba bé perquè en cada mort anunciem la resurrecció personal.

            Una resurrecció que, ens diu la fe i el catecisme així ho corrobora, es produeix just després de la meva pròpia mort, en aquell lloc on ja no hi ha ni dolors ni llàgrimes sinó tot goig i alegria.

 

Per això he anat a buscar uns punts del Compendi del Catecisme de l’Església Catòlica, 2006 que il·lustren les qüestions referents als novíssims, és a dir, als punts àlgids i finals de la nostra existència per passar d’aquest món al Pare.

 

CCEC. 205. Amb la mort, què passa amb el nostre cos i amb la nostra ànima?

            Amb la mort, separació de l’ànima i del cos, el cos cau en la corrupció, mentre que l’ànima, que és immortal, s’encamina al judici de Déu i espera reunir-se amb el cos quan ressusciti transformat, el dia del retorn del Senyor.

            Comprendre com tindrà lloc la resurrecció supera les possibilitats de la nostra imaginació i del nostre enteniment.

 

206. Què significa morir en Crist Jesús? Significa morir en la gràcia de Déu, sense pecat mortal. El creient en Crist, seguint el seu exemple, pot així transformar la seva pròpia mort en un acte d’obediència i d’amor envers el Pare. ‘Això que dic és digne de crèdit. Si morim amb ell, també viurem amb ell’ 2Tm 2,1.

 

207. Crec en la vida perdurable. Què és? La vida perdurable o eterna és la que començarà immediatament després de la mort. No tindrà fi. Per a cadascú serà precedida per un judici particular per part de Crist, jutge dels vius i dels mort, i serà ratificada en el judici final.

 

208. Què és el judici particular? És el judici de retribució immediata que cadascú, en el moment de la mort, rep de Déu en la seva ànima immortal, en relació a la seva fe i les seves obres. Aquesta retribució consisteix en l’accés a la felicitat del cel, immediatament o després d’una adequada purificació, o bé a la condemnació eterna a l’infern.

 

209. Què s’entén per ‘cel’? Per cel s’entén l’estat de felicitat suprema i definitiva. Els qui moren en la gràcia d eDéu i no els cal una ulterior purificació, es reuneixen al voltant de Jesús i de Maria, dels Àngels i dels Sants. Formen així l’Església del cel, on veuen Déu ‘cara a cara’ (1Co 13,2), viuen en comunió d’amor amb la Santíssima Trinitat i intercedeixen per nosaltres.

            “La vida, en la seva mateixa realitat i veritat, és el Pare que, per mitjà del Fill en l’Esperit Sant, vessa com una font sobre tots nosaltres els seus dons celestials. I per la seva bondat ens promet a nosaltres, els homes, els béns divins de la vida eterna” St. Ciril de Jerusalem.

 

210. Què és el Purgatori? El purgatori és l’estat dels qui moren en l’amistat de Déu, però, si bé estan segurs de la seva salvació eterna, encara tenen necessitat de purificació, per tal d’entrar a la felicitat celestial.

 

211. Com podem ajudar la purificació de les ànimes del purgatori? En virtut de la comunió dels sants, els fidels encara pelegrins a la terra poden ajudar les ànimes del purgatori oferint per elles pregàries de sufragi, en particular el Sacrifici eucarístic, i també almoines, indulgències i obres de penitència.

 

212. En què consisteix l’infern? Consisteix en la condemnació eterna dels qui moren, per lliure elecció, en pecat mortal. La pena principal de l’infern consisteix en la separació eterna de Déu, en qui únicament troba l’home la vida i la felicitat per a les quals ha estat creat i a les quals aspira. Crist expressa aquesta realitat amb les paraules: ‘aparteu-vos de  mi, maleïts, aneu al foc etern’ Mt 25,41.

 

213. Com es concilia l’existència de l’infern amb la infinita bondat de Déu? Déu, encara que vol que ‘tothom arribi a la conversió‘ (2Pe 3,9), havent creat l’home lliure i responsable, respecta les seves decisions. Per tant, és l’home mateix que, en plena autonomia, s’exclou voluntàriament de la comunió amb Déu si, en el moment de la seva mort persisteix en el pecat mortal, rebutjant l’amor misericordiós de Déu.

 

214. En què consistirà el judici final? El judici final o universal consistirà en la sentència de vida benaurada o de condemnació eterna que el Senyor Jesús, en tornar com a jutge dels vius i dels morts, dicti respecte dels justos i dels injustos (Ac 24,15), reunits tots junts davant seu. Després d’aquest judici final, el cos ressuscitat participarà de la retribució que l’ànima hagi obtingut en el judici particular.

 

215. Quan tindrà lloc aquest judici?

            Aquest judici tindrà lloc a la fi del món, de la qual només Déu coneix el dia i l’hora.

 

216. Què és l’esperança dels cels nous i de la terra nova?

            Després del judici final, el mateix univers, alliberat de l’esclavitud de la corrupció, participarà de la glòria de Crist amb la inauguració dels cels nous i de la terra nova (2Pe 3,13). S’arriba així a la plenitud del Regne de Déu, és a dir, la realització definitiva del pla salvador de Déu ‘d’unir en Crist totes les coses, tant les del cel com les de la terra’ (Ef 1,10). Déu, aleshores, ‘serà tot en tots’ (1Co15,28) en la vida eterna.

 

217. Què significa l’Amén que clou la nostra professió de fe?

            La paraula hebrea Amén, que clou també el darrer llibre de la Sagrada Escriptura, algunes pregàries del Nou Testament i les litúrgies de l’Església, significa el nostre confiat i total a tot el que hem professat de creure, fiant-nos totalment d’aquell qui és l’Amén (Ap 3,14) definitiu: Crist Senyor.

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s