PIJAMA PARA DOS. RECENSIÓ LITERÀRIA

Alfonso Basallo i Teresa Díez  Pijama para dos. El matrimonio es una máquina de producir felicidad. Col. Planeta Testimonio. Planeta, Barcelona, 2009, 2a edició, 239p., 18,50€.

 

            M’acaben de comunicar que l’editorial engega la tercera edició. Fou en aquell primer dilluns de maig, quan a la Plana de Vic ens envoltava la neu com un mantell, per una banda el Pirineu i per l’altra, el Montseny. Sí, l’hivern tornava a treure el nas, just quan als fruiters del jardí ja els havien caigut les flors i les primeres cireres puntejaven.

Fou en aquella diada que em vaig empassar ‘Pijama para dos’, plovent de forma incessant, les més de dues-centes pàgines es varen escolar retina avall, en una més que aprofitable crònica del matrimoni.

Si bé els documents de l’Església són abundosos: els que parlen del matrimoni, de la família, dels fills, dels mètodes de regulació de la natalitat, de l’economia i tot el que vulgueu, aquí hi trobareu un testimoni més que sòlid d’una parella que porta més de mig segle vivint-lo i tot el que suposa, en els aspectes que citàvem i d’altres.

Més enllà d’una teorització sobre què significa el sagrament matrimonial, la vida de família o les relacions sexuals, vaig trobar en aquest llibre un testimoni d’amor, de coherència, de saviesa i de sentit comú que crec que hauria de ser molt il·luminador tant per a les parelles que es plantegen la seva vida familiar, com per als matrimonis que ja fa temps que la practiquen i que potser els convé un reciclatge.

L’enamorament, l’home i la dona, el sexe, els diners, els fills, la vellesa i la bellesa, seran les qüestions que s’aniran entreteixint, desenvolupant i exprimint bons aspectes del que significa optar per la via de l’amor.

Al contrari del que ens podria voler demostrar la pàgina de successos del diari, el matrimoni no és missió impossible sinó que resulta ser l’estat natural de l’home, el lloc on l’home i la dona es troben com peix a l’aigua i on és possible de trobar la felicitat. Però per a extreure tot el suc i evitar la ruptura o l’avorriment, cal conèixer quines són les lleis de l’amor. La primera d’aquestes lleis, la que converteix el matrimoni en una aventura estimulant és l’entrega generosa.

Un llibre, aquest, trencador, no apte per a gent modosa o reprimida sinó que accepti entrar a agafar el toro per les banyes, per desfer-se del matrimoni en sabatilles, apalancat i apostrofat, proposant una veritable revolució, que doni a les persones la llibertat necessària per a estimar-se de debò.

Un llibre radical i, per això mateix, profundament optimista. Reivindica l’amor renúncia, estimar sense esperar res a canvi, gratis total, un oasi de desinterès en el desert del mercat materialista d’avui en dia.

L’obra, escrita per un matrimoni que dóna la seva versió dels fets de forma totalment moderna i trencadora, recorre a la cultura popular, al que es diu i al que es fa, al que està de moda, a la música i a les pel·lícules més conegudes, d’on n’extreu el títol. El pijama per a dos fou aquella cinta dels anys 1960, protagonitzada per en Rock Hudson i la Doris Day, en una comèdia d’embolics on s’entenia més el que no es deia ni es veia que no pas el que es feia. De fet, amb un títol així, un espera trobar, al darrera de la solapa, un dvd amb les instruccions, però no és així. Potser en una propera edició s’hi podria caure. Sempre he pensat que hem de dir les coses pel seu nom i fer visible, almenys en els moments de formació de la parella, el que aquests s’han de trobar i que ningú no els ha explicat. Atreviu-vos-hi!

 

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Libros. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s