QUI ENS HA AMORDASSAT?

Que estem en crisi, tothom ho sap i tothom en parla: que si el bancs, que si les hipoteques subprime, que si el crèdit. Loretta Napoleoni és una descoberta en l’anàlisi econòmica del nostre món. La vàrem descobrir en el seu últim llibre també publicat fa dos anys al nostre país, Economía canalla, just abans d’esclatar la famosa actual crisi.

Aquella vegada descobríem de quina manera l’economia mundial se sustentava més en el miratge, en l’explotació de les persones, en l’especulació borsària i dels preus de les matèries primeres. Apuntava, en aquella ocasió, Napoleoni que l’economia desfermada en el seu auge neoliberal, sense intervenció dels poders polítics o, pitjor encara, amb la protecció i animació de la política. Per aquest camí es queia en el pitjor dels móns possibles, d’on només se’n salvaven, curiosament, les finances musulmanes, basades en la manca d’especulació, la participació en el negoci, tant en els guanys com en les pèrdues, i en l’aplicació de beneficis en el desenvolupament directe de la societat.

Ara, dos anys després, ja som en les conseqüències d’aquells plantejaments desaforats que porten a milions de víctimes. El títol del llibre, la mordassa, és el tapaboques que s’ha posat a la societat perquè es distregui de les veritables raons de la crisi mundial.

Així com se’ns ha explicat que el crèdit fàcil ha portat a l’especulació, als beneficis en cascada i als sistemes piramidals que s’han acabat enfonsant, en canvi s’ha buscat un boc expiatori en el terrorisme islamista, en el foment de la guerra a l’orient mitjà i en la recerca del guany per part de les oligarquies armamentístiques i del petroli.

Com a mostra, s’explana l’autora sobre les dos capitals del joc, avui en una profunda recessió: Las Vegas als Estats Units, i Dubai, al Golf Pèrsic. Ambdues ciutats s’han vist abocades al més fondo dels fracassos després d’haver viscut la seva edat d’or: la primera amb els guanys en els jocs d’atzar, que no produeixen cap mena de progrés ni de desenvolupament social, i l’altre, Dubati, amb l’especulació immobiliària, una mena de ruleta russa que també s’ha esfondrat com un castell de cartes.

Distreure el món i l’opinió pública dient que l’enemic estava a l’orient mentre es jugava amb els diners dels ciutadans i els banquers, jugadors especuladors que no creaven cap riquesa, els prenien de les butxaques sota forma de devaluació o de pèrdua de valor de les coses, especialment de les vivendes. Recordem que milions de famílies estan amenaçades de perdre casa seva a causa de la reculada de valor de la seva llar, contra una hipoteca que continua augmentant de valor i a la qual van caure gràcies a l’engany del diner fàcil.

En resum, una obra no massa llarga, sí molt atractiva i fàcilment entenedora per entrar en el cor de les situacions actuals i per comprendre, una mica millor, els mecanismes de funcionament del món econòmic, militar, polític i social. Molt recomanable.

Napoleoni, Loretta; La mordaza. Las verdaderas razones de la crisis mundial. Col. Estado y sociedad 177. Barcelona, Paidós, 2010, 217p.

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Economia, JORDI CASTELLET, Llibres. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s