ZAQUEU I EL CSI

 L’Evangeli ens explica la trobada de Jesús amb Zaqueu (Lc 19,1-10): aquell home poqueta cosa que, en canvi, detentava un gran poder, perquè era publicà, cobrador d’impostos i col·laborador dels ocupants romans de l’època del país Jesús.

Era un home que ningú no podia veure i que, en canvi, sí que Jesús el veu, dalt del sicòmor, aquella figuera del país de Jesús. El Senyor el veu i no tan sols el veu sinó que també el mira, s’hi fixa i el crida pel seu nom.

Sabem la importància que tenen aquests gestos de Jesús: ‘el mirà i se’n compadí’ quantes vegades no ho hem sentit al llarg de l’evangeli, amb Pere, amb Natanael, el jove ric, el bon samarità… és una actitud profundament evangèlica, una actitud de Jesús i d’aquells que volen ser com ell, que el volen seguir, que volen anar amb ell, és a dir, de nosaltres.

Ens podem imaginar com tractava la gent a Zaqueu. Segur que malparlaven d’ell, li feien vores, el criticaven, li deien que era un lladre i un mentider, que s’havia fet ric a costa dels altres… per això, quan veuen que Jesús, un home famós i de bona reputació, entra a casa de Zaqueu, tothom se n’escandalitza.

Però pensem-hi un moment. La foscor no s’esvaeix perquè condemnem la tenebra, sinó perquè hi posem llum. El bé no creix perquè critiquem el mal, sinó perquè aportem bondat al món. Doncs la lliçó d’avui de Jesús va en aquest sentit: les persones no es converteixen en profunditat perquè se les margini o no se les estimi, sinó que convé fer un acte de valentia, de generositat, d’entrega, un acte d’amor.

És el que fa Jesús amb Zaqueu, ho sabem prou, jugant-se-la per aquell de qui ningú no en feia cas i que no el tenien com a persona sinó com a algú que calia eliminar i que ningú no podia veure i que en canvi Jesús mira.

Pensem per un moment en els Zaqueus que poblen la nostra vida. Potser en algun moment ens toca ser Zaqueu, és a dir, algú que els altres marginen i assenyalen amb el dit. Pensem què és el que puc fer per aquella persona que resulta odiosa als ulls de tants i que en canvi, ‘és també un fill d’Abraham’. Cal canviar la meva mirada, el meu tracte, els meus pensaments, les meves paraules, també l’altre és algú que demana el meu amor i la meva amistat gratuïtes que li permetin de sortir del forat fosc en el que ha caigut.

I, per altra banda, parlava un dia amb un Mosso d’Esquadra que està al CSI del Departament d’Interior i jo li deia justament això: ‘o sigui que tu ets del CSI’. Em responia que sí, però que no cregués que les coses es poden resoldre en la durada d’un capítol. A vegades és més un cas obert que es tanca al cap del temps i dels anys que no pas un enigma que té ràpida solució per atrapar els culpables del mal.

Amb les persones és un tant del mateix. No hi acostuma a haver conversions directes. Avui en l’evangeli tindríem un CSI de la conversió, però en realitat, el canvi vers l’Evangeli del que ens parla Lluc necessita molt més temps, potser tota una vida, però també és veritat que si nosaltres, cadascú dels que rebem l’Evangeli i l’Eucaristia avui, som una guspira, una espurna que faci saltar el procés de millora personal d’una altra persona, significarà que la Gràcia de Déu ha actuat en mi i m’ha fet servir perquè fos un missatger diví, un àngel de Déu, perquè ‘entrés la salvació en aquesta casa’.

Realitzem la col·lecta avui per al Dòmund, perquè donem el nostre suport als missioners que anuncien l’Evangeli en els racons més anònims del nostre món. Hi dediquem les col·lectes d’aquest diumenge així com també els donatius que volgueu fer arribar per a aquest objectiu d’aquí fins a final d’any.

Aviat ens posarem en marxa, de fet passada la visita del Sant Pare, per a la Campanya de Caritat de Nadal, per al Burundi. Mn. Émile ens visitarà a finals de gener. El temps passa molt depressa i ja hi tornem a ser. Caldrà la col·laboració de tots per a dur-la a terme.

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Espiritualitat. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s