ENGINYANT LA FELICITAT

Manel Baucells i Rakesh Sarin. La fórmula de la felicidad. La matemática del bienestar. Barcelona: Planeta 2012, 300p, 18,90€.

Com un mite que arriba al seu acompliment, aplicar l’enginyeria a la felicitat és el propòsit dels autors d’aquest llibre, que s’empassa ràpidament pel lector.
La felicitat és també un objectiu quantificable, un objectiu que es troba a l’abast de la majoria de la població i que tothom cerca, d’una manera o d’una altra. Sovint, però, els mitjans que es posen en funcionament no són els més adequats i acaben complicant la vida d’aquell que es pensava buscar l’equilibri i l’harmonia i, en canvi, arriba a llocs que no havia desitjat.
De quina manera, la gent, moltes vegades, fixa la seva atenció en coses, objectes materials que no acaben donant la felicitat sinó que el que cal és saber valorar, finalment, allò que un té ja de per si prou valuós, com la família, els amics, la salut, la pau del cor, i saber-ne donar gràcies.
Certament que allò que un desitja constitueix el motor del canvi i de l’esforç personal però, de totes maneres, un no ha d’equivocar-se en identificar els veritables objectius de la seva vida per no sentir-se estafat o enganyat per la vida mateixa.
«Hem d’aprendre a disfrutar de les coses únicament pel que són i no per com de bones siguin en comparació amb el que tenen els altres» (p.232).
«Per al pare d’en Manel és important passejar i anar a acaçar bolets. Cada vegada que surt frueix tant de la seva excursió, que és com si ho fes per primera vetgada i no deixa que la repetició del mateix fins a la sacietat redueixin la seva felicitat. Per a ell, acaçar bolets és una activitat refrescant, plena de novetat i descobriment. Li agrada esbrinar on creixen els bolets en cada temporada i parlar dels nous llocs que ha descobert. (…) Tots podem trobar quelcom que ens agradi fer i que ens proporcioni el plaer que no disminueixi amb el temps: des d’assistir a classes de poesia, cuina, pintura o ball.» (p.220-1)

El pensament del llibre parteix de la fórmula que la Felicitat és igual a la Realitat menys les Expectatives [F = R – E]. Es defineix la felicitat com un estat anímic causat per les coses interiors i els afectes interiors. Aquesta és la realitat que un ha d’acceptar i comprendre per encaixar a la seva vida i, tot i que hi ha expectatives, és a dir, nous objectius i desigs, aquests no han de ser suficientment importants com per deixar la felicitat a zero.
La persona feliç és aquella que sap adaptar-se i reconèixer-se en l’àmbit de la realitat per a si mateix i saber-ne fruir i donar gràcies.
Tot i que la comparació és inevitable, comparació amb les altres persones i les altres coses, en canvi, aquesta tampoc no ha d’ofegar l’ésser humà en la seva pròpia recerca perquè sempre hi ha motius per viure en la felicitat i en l’alegria.

Per finalitzar, una paraula sobre els autors. Dos, un de català, de la Plana de Vic, i l’altre indi, i tots dos treballant a la Universitat de Califòrnia als Estats Units (UCLA). De fet el llibre ha sortit primer en aquell país en anglès ‘Engineering hapiness’ i després ha estat traduït al castellà. Tots dos, tocant l’enginyeria, l’han volguda aplicar a la recerca de la felicitat per descobrir de quina manera, aquesta es pot trobar encarrilant correctament la pròpia vida, valorant-ne apropiadament els seus pros i contres.
Llibre de ràpida lectura que es pot qualificar d’enginyeria de l’autoajuda: ja no hi ha excusa per a no ser feliç.

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en General i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s